Неотчитане на неблагоприятните въздействия на инвестиционните решения върху факторите на устойчивост

ДЕКЛАРАЦИЯ

Относно неотчитане на неблагоприятните въздействия на инвестиционните решения върху факторите за устойчивост

  1. Във връзка с изискванията на чл. 4, параграф 1 от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2019/2088 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 27 ноември 2019 година относно оповестяването на информация във връзка с устойчивостта в сектора на финансовите услуги (Регламента) ВФ Алтърнатив АД декларира, че не отчита основните неблагоприятни въздействия на инвестиционните решения върху факторите на устойчивост по отношение на своите продукти и услуги. Причините за това, както и оповестяването на друга информация във връзка с устойчивостта в сектора на финансовите услуги, можете да намерите тук – ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С УСТОЙЧИВОСТТА НА СЕКТОРА НА ФИНАНСОВИТЕ УСЛУГИ

Независимо, че не отчита неблагоприятните въздействия на инвестиционните решения върху факторите на устойчивост, ВФ Алтърнатив АД изразява принципната си подкрепа относно необходимостта от отчитането им, като това решение ще бъде преразгледано и съответно ревизирано при промяна в обстоятелствата.

2. Политиката за интегрирането на рисковете за устойчивостта в процеса си на вземане на инвестиционни решения на ВФ АЛтърнатив АД е актуализирана към 11. 06. 2024 г. и е достъпна на интернет страницата на дружеството по-горе.

3. Информация за съобразяване на Политиката за възнагражденията на ВФ Алтърнатив АД с интегрирането на рисковете за устойчивостта съгласно чл. 5 на Регламента:  Политиката е съобразена.

4. Информация дали и кога ВФ Алтърнатив АД възнамерява да започне да отчита неблагоприятните въздействия на инвестиционните решения върху факторите на устойчивост, като се позовава на показателите, изброени в таблица 1 от приложение I към Делегиран регламент (ЕС) 2022/1288 на Комисията от 6 април 2022 година за допълнение на Регламент (ЕС) 2019/2088 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти, с които се определят подробно съдържанието и начинът на представяне на информацията във връзка с принципа за ненанасяне на значителни вреди и се определят съдържанието, методиките и представянето на информация във връзка с показателите за устойчивост и неблагоприятните въздействия върху устойчивостта, както и съдържанието и представянето на информация във връзка с рекламирането на екологични или социални характеристики и целите за устойчиви инвестиции в преддоговорни документи, уебсайтове и периодични доклади, доколкото това е съобразно със спецификите на всеки финансов инструмент по отделно, както и с приложимите политики и процедури на ВФ Алтърнатив АД:

ВФ Алтърнатив АД не възнамерява към настоящия момент да започне да отчита основните неблагоприятни въздействия на инвестиционните решения върху факторите на устойчивост съгласно РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2019/2088 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 27 ноември 2019 година относно оповестяването на информация във връзка с устойчивостта в сектора на финансовите услуги. Предвид своята ангажираност, след отпадането на причините за неотчитането на факторите за устойчивост, и след отчитане на бъдещите ползи и разходи във връзка с потенциалната промяна, действайки с цел максимална защита интересите на своите акционери и клиенти, ВФ Алтърнатив АД ще се стреми да започне да отчита неблагоприятните въздействия на инвестиционните решения върху факторите на устойчивост, със спецификите на всеки финансов инструмент по отделно, както и с оглед на приложимите политики и процедури на дружеството.

5. ВФ Алтърнатив АД оповестява, че инвестициите в основата на предлагания финансов продукт не са съобразени с критериите на ЕС за екологично устойчиви икономически дейности.

Настоящата декларация е приета с протокол от Съвета на директорите на ВФ Алтърнатив АД от 11.06.2024 г.

ВФ Алтърнатив АД ще подсигури непосредствено оповестяване на потенциалните промени в текущата информация по Регламента на своята интернет страница – www.vfalternative.com, както и ще предостави обяснение на потенциалните промени в съответствие с чл. 12 от Регламента.